Umetna inteligenca v likovni umetnosti


Ema Uršič

UVOD

Ljudje ustvarijo likovna dela s pomočjo stvari, ki jih obdajajo, npr.: rastline, živali, barve, ljudje… Tako tudi umetna inteligenca dobi informacije v obliki besed in slik ter ustvari umetniška dela. Tehnologija, ki omogoča to sposobnost se imenuje nevronska mreža (neural network). To je matematični sistem oz. algoritem, ki omogoča najdbo vzorcev v veliki količini podatkov. Na primer, ko pozovemo generator umetne inteligence naj nam prikaže drevo, ta zbere informacije o drevesih in s pomočjo slik in besed ustvari novo sliko.

RAZPRAVA

Ena prvih umetnic, ki se je začela ukvarjati z umetno inteligenco v umetnosti je bila Vera Molnar. V letu 1968, ko je dobila dostop do računalnika, se je sprva naučila nekaj osnov programiranja in s pomočjo tega znanja začela ustvarjati algoritme. Z uporabo jezikom 0 in 1 je v računalnik vnesla navodila, ki so bila poslana risalniku, ki je s premikajočim se peresom izdelal črtne risbe.

Slika 1: Vera Molnar.Courtesy Oniris.art.leto .Opis: na sliki je prikazana umetnica Vera Molnar, ki stoji ob enem od svojih del.

Umetna inteligenca se je v zadnjih nekaj letih tako razvila, da lahko v muzeju moderne umetnosti v New Yorku (Museum of Modern Art in New York) najdemo dela narejena z njeno pomočjo. Prav tako je bila UI vključena v učni načrt institucij kot sta Univerza Columbia in Rhode Island School of Design.
Z vse hitrejšim razvojem pa so se v umetnostni industriji pojavila mnoga vprašanja o etični strani uporabe umetne inteligence pri ustvarjanju novih del. Pojavljajo se skrbi o službah umetnikov, predvsem tistih, ki se ukvarjajo z digitalno umetnostjo. Strokovnjaki pa trdijo, da je umetna inteligenca lahko v veliko pomoč, če jo znamo uporabiti. Pripomore lahko k hitrejšemu delu, iskanju zamisli, postavitvi začetne risbe… Ne glede na prednosti pa je razumevanje osnov in učenje splošnih tehničnih in ustvarjalnih veščin ključno za uspešnega umetnika.

Slika 2:umetna inteligenca.Opis: Na sliki je prikazana risba ženske ki slika železen obraz.

Obstaja več različnih generatorjev slik z umetno inteligenco. Eni najbolj poznanih so: Dall-e2, Pixlr, Davinci…
Eden najbolj razvitih je Dall-e2. Opredelil je idejo vnosa besednega poziva, po katerem umetna inteligenca ustvari delo. Deluje z uporabo kreditnega sistema. Z enim vnosom besednega poziva se prikažejo štiri različne slike. Sprva je bilo Dall-e2 možno uporabljati brezplačno s 50 poskusi na mesec, pred kratkim pa je bila ta možnost odstranjena. Sedaj je možno s 15$ dobiti 115 poskusov. Pri uporabi vseh generatorjev slik pa je pomemben besedni poziv. Bolj podroben in izviren kot je poziv, boljši je rezultat. Možno je vpisati tudi stil obdobja ali avtorja, ki ga želimo vključiti v delo.

TasmanAi je generator slik z umetno inteligenco ustvarjen za umetnike na otoku Tasmanija. Glavna razlika, zaradi katere se močno razlikuje od drugih generatorjev slik, je v tem da slike naredijo tasmanski umetniki. Vsak lahko obišče njihovo spletno stran in vpiše besedni poziv za delo, ki si ga želi imeti. Nato bo umetnik izbral tisto sliko, ki mu najbolj ustreza ter jo sam naslikal. S tem skušajo prikazati, kako se lahko umetna inteligenca in umetnost prepletata brez zanemarjanja ene ali druge.

Slika 3:tasmanAi

Umetna inteligenca pa ni vpletena le v sedanjo umetnost, temveč tudi v umetnostno zgodovino. Na primer z analizo potez čopiča, barv in sloga razkrivajo umetnikovo znanje optične grafike, ki jim je pomagala prenesti svetlobo in perspektivo. Nekateri programi pomagajo razkriti izgubljene ali celo skrite dele umetnin. Prepoznajo lahko tudi simbole in s tem raziskujejo pomene nekaterih slik. Na primer v začetku leta 2023 so s pomočjo umetne inteligence naredili analize več kot 20000 portretov iz različnih obdobji in z raznolikimi stili, z namenom, da bi dela razvrstili po obdobjih in umetniških gibanjih. Naleteli so na nekaj presenečenj saj so se nagibi obrazov in teles razlikovali glede na držo umetnika. S pomočjo algoritmov pa so ugotovili tudi ali je bil umetnik desničar ali levičar.

ZAKLJUČEK

Menim, da ima umetna inteligenca tako dobro in slabo stran. Z njo si lahko pomagamo za hitrejše opravljeno delo, iskanje idej in tako naprej. Ima pa tudi slabe plati. Menim pa, da je pomembno, da se poskusimo prilagoditi novostim, ki postajajo vse večji del našega življenja. Mišljenje, da je umetna inteligenca samo škodljiva in je ne bi smeli uporabljati lahko vodi v tehnološko zaostalost, kar pa nam bi v današnjem času, kjer je tehnologija velik del našega vsakdana samo škodovalo. Pri pripravi seminarske naloge sem uporabila umetno inteligenco za iskanje virov.

BESEDNI VIRI

Adobe. [Citirano]
Dostopno na spletnem mestu: https://www.adobe.com/gr_en/products/firefly/discover/what-is-ai-art.html

Vera Molnar (spletna stran)
Dostopno na spletnem mestu: https://ropac.net/artists/231-vera-molnar/

GUINNESS, Harry. 2023. How to use Dall-e 2 to create AI images (online). [2. avgust 2023].
Dostopno na spletnem mestu: https://zapier.com/blog/how-to-use-dall-e-2/

Tasmania (spletna stran)
Dostopno na spletnem mestu: https://www.discovertasmania.com.au/tasmanai/

STORK G., David. How AI is expanding art history (online). 21. nov. 2023.
Dostopno na spletnem mestu: https://www.nature.com/articles/d41586-023-03604-3

MCCOLLE, Veena. How AIis changing the art market. 26. okt. 2023. (Citirano 26. okt. 2023; 18.57)
Dostopno na spletnem mestu: https://www.artsy.net/article/artsyeditorial-ai-changing-art-market

SLIKOVNI VIRI

Slika 1: Courtesy Oniris.art. Vera molnar (online).
Dostopno na spletnem mestu: https://backend.artreview.com/wp-content/uploads/2023/12/portrait_vera-molnar_aware_women-artists_artistes-femmes-1500×1125-1-1230×923.jpg

Slika 2: MERALLS, Matt. AI imagery: ar tor artifice (online).
Dostopno na spletnem mestu: https://thedrummedia.imgix.net/thedrumprod/s3/news/tmp/666306/grid_0_3.png?w=608&ar=default&fit=crop&crop=faces,edges&auto=format&dpr=1

Slika 3: A. Ines.TasmanAi : l’IA australienne pas si artificielle queça (online). 20.2.2024

Dostopno na spletnem mestu: https://lareclame.fr/wp-content/uploads/2024/02/tasmianai-artistes-art-top-1-1170×450.jpg